Åsk och dunder

I går när jag kom hem från jobbet,jobbade kväll, stod jag på gårdsplanen och pratade i telefonen en stund.Jag såg att det svar svart på himlen och att det var oväder på väg. Det verkade ligga bortom Sanda och vi började fundera på om det skulle komma bort över vårat också?! Magnus tyckte vi skulle ta in hästarna men jag tyckte att de kunde gå kvar ute. det är ändå värre om det slår ner i stallet och hästarna står inne………..

Himlen var mörk och det mullrade rätt bra från Sanda.

Vi gick ner på vallen och ropade på pojkarna. De går aldrig på vallen på natten.De var lite fundersamma om de skulle följa med in på jorden eller inte….

Vallen ner mot vägen.Där får de aldrig gå på nätterna.

Ja vi fick in dem i alla fall och jag hämtade ner hö så att de skulle ha något att mumsa på under natten. De kommer inte in i ligghallen nu eftersom vi håller på att lägga ner dränering och nytt underlag. Himlen blev bara svartare och svartare….
Ja sen gick de väldigt fort. Plötsligt blev det mörkt och båda killarna stod vid ledet och trampade.De blev oroliga och ville komma in…..ok tänkte jag,ni får komma in, det kanske är bättre ändå.
Ett par minuter efter att vi tagit on dem bröt helvetet lös……himlen öppnade sig och det regnade så att de inte ens gick att sträcka ut handen utan att få blåmärken av regnet som träffade huden. Tor red ilsket över himlen och vrålade. Han skickade ner blixtar som klöv hela himlavalvet och det small så att man inte hörde vad man tänkte. Hästarna trampade oroligt runt i sina boxar och tittade ut på regnet och kaoset ute. Sen blinkade det till i lamporna och strömmen var borta….
Magnus och jag sprang som dårar in mot huset och satt sen och tittade på skådespelet på himlen. Vi såg hur det slog ner 2-3 ggr i Sanda. Åskan vandrade runt Sanda flera varv och kom sen och låg mitt över oss. Det small och blixtrade helt galet. Det slog ner uppe vid syrran och jag bara bad att det slagit ute på vallen och inte i byggnaderna. Sen slig det i Eskelhem…
Det höll på 1-1½ tim innan det drog vidare bort över norra Gotland. det här åskvädret var absolut det värsta jag kan minnas och då har jag hunnit med att uppleva några genom åren.
Dagen efter pratades det om ovädret och vi kunde snabbt konstatera att det var det största sen mannaminne.Blixtnerslagen låg på rekordnivå och det var Gotland som drabbats. Som tur är verkar blixten inte slagit ner hos någon, den slog ute på fri mark.
Åskan är en enorm naturkraft och man ska verkligen ha respekt för den.
Hästarna var glada över att de fick komma in och i går kväll när det drog igång igen så kom de glatt upp från vallen när jag ropade….de visste vad klockan var slagen;-) de trampade villigt in i sina boxar och sov tryggt när det brakade loss. Dock var det inte ens i närheten av det oväder som var kvällen innan.
Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera