Westyarn Hillside

Westyarn Hillside är namnet på vår gård.Den ligger i Västergarn på Gotland ca 2,5 söder om Visby. Det är en gammal gård som stått här sedan slutet av 1800-talet. Boningshuset brann ner 1974 och därmed blev det ett nyare boningshus som inte är helt samstämmigt med övriga byggnader på gården. Huset håller vi nu på att renovera etappvis, för dagen är det köket som blivit större. Nästa etapp har vi inte bestämt ännu men det får bli tidigast till hösten.

Gården har varit i familjen Lindvalls ägo sedan 1918. Sonen Gustav tog över gården efter fadern Arvid Lindvall. Gustav gifte sig med Astrid Bogström, dotter till Albin och Amalia Bogström.

Förr i tiden fanns här både lamm, kor och grisar men då Sigge flyttade hit fanns inga djur kvar. I stället använde han utrymmena till att bygga garage till sin darling Novan.

Gården ligger helt för sig själv, det är 300m från vägen upp till gården. Det är nästan det bästa med hela gården. Vi är helt för oss själva, blir aldrig störda och stör heller aldrig någon annan.

När vi träffades ,Sigge och jag, hade jag precis återupptagit mitt hästintresse som legat i träda under ett antal år. Jag hade sprungit på en Shire-korsning som bara gick rakt in i mitt hjärta, Dollar.

Till en början stod Dollar hos min syster på lösdrift men under våren 2010 gjorde vi själva i ordning här hemma för att kunna ta hem honom. Med det blev det också så att vi skaffade Guiness. Sigge ville också ha en häst och Dollar ville ha en kompis så vi åkte tillbaka till Maria Giliusson i Karlskrona där vi köpt Dollar.

Ett år senare hittade jag Curre som också bara ”hände mig”, det är ofta så med mig och djur;-) Så det blev en ny resa som nu gick till Göteborg.

Under hela våren röjde vi tyn-buskar och gamla jordbruksredskap som borrat sig ner i jorden under åren. Vi rensade lamnät och pålade för staket, dränerade ,marken utanför dyngplattan och tusen andra saker.

Sen fick vi låna lägdan som ligger i direkt anslutning till vår mark så att betet skulle räcka till hästarna. Vi hade inte så mycket mark men fick sen tillfälle att köpa loss lite mark och fick på så vis en jordbruksfastighet:-)

I början av sommaren 2010 satte Magnus igång att renovera det grisstall som fanns. Vi fick byta ut en hel del virke och gjuta i golvet på en del ställen. Det blev två boxar, rinnande vatten, lyse och även en sadelkammare. Nu hade vi någonstans att sadla på hästarna och även kunna fodra dem.

I början av hösten började Sigge och vår ”gårdstomte” Oskar att bygga ligghall eftersom hästarna går på lösdrift. Vädret och lite annat sackade bygget men till slut stod den klar, och fint blev det. Hästarna fick också en ”hö-bar” att stå under. Det har sparat mycket hö och hästarna har kunnat stå i skydd och lä även då de äter:-)


En kommentar till Westyarn Hillside

  1. Lina skriver:

    Supermysigt ställe ni har och lika med hästarna,de verkar myspysiga de också

Kommentera