Jourveterinären………

När vi kom hem i kväll och jag skulle ta in hästarna så kom inte Dollar……….jag ropade flera gånger och till slut kom han.Han flank-andades och jag såg på sekunden att det var något galet med honom. När jag tempat honom hade han 38,6 och inga ljud i magen…ok,kan det vara kolik?!? Ut och traska i 40 minuter men ingen fart på magen…..in och tempa igen….39,5 och flåsig.

Hm,inga tecken på kolik i övrigt, inga försök att lägga sig men fortfarande inget bajs. Jag väntade av en ½ tim och gick 1,5 km till men då verkade han ÄNNU mer hängig men fortfarande inga försök att lägga sig…

In och ringa jourveterinären. Han hade 1 tim framkörning men var också fundersam över Dollars feber….

Klockan 21.30 kom vet och då tempade vi igen….40,1….väldigt oroande. Fortfarande oklart vad det kunde vara, inget snor, ingen hosta.

Vet tyckte vi skulle behandla för infektion med penicillin, Finadyn och ta blod vilket vi gjorde. Dollar är som sagt stor och dosen penicillin blev därefter. Vet frågade om Dollar blivit behandlad förut med penicillin och det har han inte. Han sprutade och efter ca 4-5 minuter kom en jätte reaktion…

Han for runt i boxen, sparkade mot magen, bet sig i benen,frustade och kastade med huvudet, lade sig ner och klev upp igen. Herre guuud….jag hade nog en puls på 200.

När jag stod där och tittade på Dollar tänkte jag bara ”ok, nu har han fått en penicillin-chock och faller snart död ner på golvet och vi kan inte göra ett enda skit.

Efter 10 minuter lugnade han sig en aning och började plötsligt uppvisa typiskt kolikbeteende?!? Han gick 100 varv i boxen och sen la han sig och stönade som en elefant, sen upp igen, ner igen,upp igen och runt,runt,runt….

Han bajsade och vet sa då han lyssnade på honom igen att det var lite mer ljud i buken på honom nu men att han hade en puls på närmare 60!!! Nosen var helt 4-kantig på honom och han gungade i hela kroppen då han andades…

Efter att vi stått och iakttagit honom i över 1 tim började han lugna ner sig och bli hängig igen.Låter helt sjukt men det kändes jätteskönt att han blev hängig igen….då visste vi i alla fall att chocken började ge med sig.

Vi pratade lite innan vet åkte och skulle höras på telefon i morgon bitti då han analyserat blodet. Han trodde att han fått en penicillinchock modell Light….vi kom överens om att jag då såklart INTE skulle fortsätta behandla med penicillin utan vi skulle sätta in något annat beroende på vad blodet visade.

Ja så nu står Dollar förhållandevis lugnt i boxen, hänger med huvudet och febriga ögon. Vi kan inte göra mer i natt än att vaka. Jag får titta till honom lite då och då….

Men att inte veta vad det är för fel på honom och inte veta vad jag ska göra för att han ska må bättre känns skit.

Min älskade lilla pojk vad du skrämt mig.Det är så frustrerande att inte kunna hjälpa:-(

Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera