Okunniga och oförstående människor…..:-(

Satt alldeles nyss och läste lite på en blogg som handlar om hästar….jag blir så ledsen i ögat ibland.

Personen har flertalet unghästar,allt mellan 1-6 år. För all del går det nog rätt hyffsat med dem men bristen på kunskap och insikt lyser starkt igenom. Man kan inte kunna allt men men kan ta hjälp,framför allt om man håller på med unghästar.Det är så viktigt att det inte går fel,de ska ju leva på den erfarenheten resten av sitt liv.Och det gäller allt från hantering till inridning. Jag är knappast någon expert men det jag inte behärskar tar jag hjälp till !!!!

om man har en unghingst på 2½ år som man haft sedan den var 1 och låtit den gå i hagen det senaste året så kan man inte kalla den för ”ouppfostrad”. Att den går på bakbenen och säga att man inte får ”visa sig rädd” och att man måste vara ”tuff” mot den är för mig idiotiskt. Fostra hästen,tala om för den hur den ska uppföra sig och gör det då den är liten. Man kan inte tro att en unghingst själv kommer på hur den ska bete sig.

Den gör såklart som den gör i flocken med de andra hingstarna.Den talar om att den håller på att bli vuxen och vill ta mark, inget konstigt med det. Det vore kanske bättre att hantera den från föl så den lär sig vem som leder flocken….

En del människor tror att det bara är att köpa häst till höger och vänster, de fattar inte VAD det är för häst de köper och att ha hingst kräver att man kan hantera häst,läsa häst och förstå hur hästen fungerar!!

Vara tuff och inte visa sig rädd ger knappast någon framgång i längden.Jag tycker det är en idiotisk kommentar då all hantering med hästar bygger på förtroende,all hantering med djur överhuvudtaget kräver förtroende. Är man rädd för hästen så har man helt enkelt valt fel häst eller så behöver man hjälp.

Att sätta på massa inspänningar och grimmskaft med kedjor hjälper knappast.En häst är starkare än så,vill den gå så går den!! En repgrimma och ett långt grimmskaft, ledträning och gör hästen uppmärksam på att den måste ta hänsyn,visa dig respekt och lämna dig plats. En häst går sällan till attack mot en människa om man inte gjort något galet från början,den försvarar sig möjligtvis eller så flyr den.

Personen som har problem med sin ”unghingst” är dessutom en stor ”fan” av Monty Roberts….jäkligt märkligt hur man kan dyrka honom och sen hantera hästen tvärtemot?!?!

men återigen…..människor är VÄLDIGT olika;-)


Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera