Örter till häst

När man pratar om örter eller alternativa behandlingsmetoder blir många människor skeptiska,även då det gäller örter till häst. I min värld är det självklart att det har effekt. Vad tror ni allt levande använde innan de syntetiska medicinerna kom?!?! Allt levande har i årtusenden använt örter för att läka skador och sjukdomar,inget konstigt med det.

Till hästar finns det många örter som idag används. Själv ger jag mina hästar Gurkmeja och Vitlök.

Gurkmejan ger märkbar effekt.Lizzan hade mycket knäppningar i sina leder då hon kom till oss i slutet av sommaren.Efter 2 veckor var de helt borta och har så varit sen dess.

Gurkmeja

Anses hjälpa vid inflammationer i leder, muskler och andra organ. Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga.

Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.
Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer.
Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas. Läs aftonbladets artikel genom att klicka på länken nedan. Gurkmeja stoppar inflammationer

I laboratorieförsök har den också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. För den som inte har tålamod nog att invänta resultat från kliniska studier, utan vill börja äta gurkmeja på eget bevåg, är rekommendationen i forskningslitteraturen en rågad matsked per dag, tipsar Stig Bengmark.

Det verksamma ämnet i gurkmeja, curcumin, är ett färgämne som gör gurkmeja flitigt använt i olika livsmedel. Gurkmeja har för övrigt andra användningsområden än som färgämne, det används också som krydda (ingår i curry).
Gurkmeja innehåller 3-5 % eterisk olja och har på många sätt visat sig ha välgörande effekter på kroppen. Det har en lång tradition inom den ayurvediska medicinen när det gäller användning vid smärta och inflammation. Rik på antioxidanter Gurkmeja är en mycket kraftig antioxidant, det beskrivs som tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Det finns dock undersökningar som visar att bäret från Goji innehåller mer antioxidanter.

Vitlök

Vitlök är ett universalmedel. I hästvärlden är vitlök den som används mest och oftast.
Vitlök används vid luftvägsbesvär; den är både slemlösande och bakteriedödande och hjälper till att få upp slem ur lungorna. Den hjälper också kroppens försvar att bekämpa infektioner.
Vitlök är rik på svavel, vilket sedan utsöndras genom huden. Den har en blodrenande och samtidigt en insektsavvisande effekt. Vitlök bidrar till att hästen utvecklar en bra bakterieflora i tarmen och därmed viktigt både för matsmältning och immunförsvar.
Vitlök är en av de bästa läkeväxterna mot infektioner. Den kan användas i förebyggande syfte mot hosta, virus och även inälvsparasiter.
OBS! Var försiktig när du ger vitlök till digivande ston. Den kan ”sätta smak” på modersmjölken och irritera den känsliga matsmältningsapparaten och fölet.


 

 

 

 


Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera