Oseriösa hästsäljare….eller kanske köpare;-)

På förekommen anledning måste jag uttala mig i detta infekterade hästträsk.

Till att börja med….om man ska köpa häst så se till att du kan betala den!! Jag anser inte att man annars går och köper häst.Man betalar för sig och håller inte på med några jäkla bondfasoner där man ska betala 1000:-/mån eller vad det kan handla om.

Väldigt få människor säljer hästar som de VET att det är fel på. Som köpare har man rätt att kräva ett veterinärintyg men för guds skull, detta är ingen garanti för att hästen inte är behäftad med s.k. ”röntgenfynd”. Vill man vara säker på att det inte finns ”röntgenfynd” så får man väl lov att röntga hästen innan köp!!

Allt som oftast både ser jag,läser jag och även hör jag om människor som ”blivit lurade” av någon och då ska det genast sättas ut på bloggar eller någon av de större chattarna.

Det klart att det finns ”lurendrejeri” i hästvärlden men som köpare har du också själv ett ansvar, precis som när du köper en bil eller något annat.

Att en häst kan ha s.k. ”dolda fel” i form av röntgenförändringar anser inte jag är lurendrejeri ifall hästen inte är röntgad tidigare och man då innan funnit dessa förändringar och vidare döljer detta för en köpare.

Ingen kan veta hur en häst ser ut inuti innan den är röntgad eller ultraljudad. Som köpare kan man göra en fullständig klinikbesiktning med både röntgen och ultraljud om man så vill, det står en helt fritt.

Om säljaren däremot far med osanning vad det gäller ålder,härstamning eller utbildning är värre anser jag.Då har man medvetet försökt att sälja en häst med falska meriter eller föräldrar.

Så istället för att prata om att vara lurad så har jag några råd.

1. Se till att du har råd med den häst du köper,BETALA istället för att göra en avbetalningsplan.Kan du inte betala hästen så har du inte råd att köpa just den hästen.

2.Gör en fullständig klinikbesiktning där du själv bestämmer hur mycket du vill kontrollera.

3.Köper du en häst som är mer än 3 år så kan du vara ganska säker på att det finns ”röntgenfynd”. Allt från lösa benbitar till hovbensförsänkning.

Till sist…..tänk efter vem du är,vad du kan, vad du har för kapacitet och vad du har råd med.

Att hästar lämnas tillbaka till säljaren för att de är ”bråkiga” eller ”ohanterbara” beror oftast på att du som köpare inte har kapacitet att hantera hästen.

Det klart att jag inte försvarar oseriösa hästsäljare men jag vet att garanterat ½ av de som kallas för oseriösa i själva verket råkat ut för både oseriösa och okunniga köpare…DET är det aldrig någon som nämner. Det enda som skrivs och talas om är de som säljer;-)

Ett nytt drev har startat mot en s.k. oserös säljare och jag tycker för min egen del att det är för jävligt då jag vet att det inte är något som helst fel på den säljaren.Denne har däremot råkat i klorna på en oseriös och okapabel köpare…tyvärr:-/

Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera