Sjukvårdens skrämmande beslut…

I Lördags morse kom en sköterska in till mig och undrade om jag ville åka hem,om det inte var skönare att vara hemma….jo såklart svarade jag.Om ni anser att jag är i ok skick för att vara hemma.Men benet var ännu inte gipsat och jag åt ganska starka tabletter och jag hade ännu inte fått prata med någon läkare så jag hade ingen aning om hur operationen gått,vad som skulle ske framöver eller så?!?

Jo men kopior på operationsprotokollet skulle jag få och kopior på röntgen men läkaren var ju inte där men jag kunde ju ringa honom senare i veckan sa hon.

Ok,ja men hur ska jag komma hem undrade jag då?. Jag ska kolla det,det kanske blir med båten…

Nu skojar du sa jag direkt.Jag har inte varit ur sängen på 1½ vecka,går på starka smärstillande tabletter och har inte ens ett ordentligt gips på foten.Dessutom har jag inga kläder.

Jo men kläder kunde jag få från sjukhuset….HERREGUUD tänkte jag bara,hon måste skämta!!

Jag klarade av att ta mig ur sängen för att gå på toa 2 meter därifrån.Så fort jag reste mig upp höll jag på att svimma,alla ljud försvann och jag kallsvettades som en gris,kryckorna klarade jag knappt att hålla i…..

Sen kom hon tillbaka och s att hon bokat flyg från Bromma om 2 tim. Hon frågade om jag trodde att jag klarade det och jag svarade ”ingen aning,jag klarar inte ens att stå upp utan att va på väg att svimma”.Ja men det är 2 timmar kvar så du hinner vila en stund till svarar hon….

Det kom en taxi som jag tog mig ner till….knappt,var på väg att svimma flera gånger,skakade i hela kroppen och trodde hela tiden att jag skulle spy.En tjej följde med och bar mina kassar och jag kom i alla fall iväg.

I taxin förstod jag att det inte var planerat någon som helst hjälp till mig på Bromma,jag skulle ta mig i det tillstånd jag var med packning på egen hand…

Det gick såklart inte.Taxichauffören hjälpte mig hitta en rullstol och där satt jag sen men kryckor och packning i knät och en spypåsen i ena handen.Jag hade ingen som helst aning om vart jag skulle och kände att jag skiter i precis allt,jag måste få lägga mig ner innan jag svimmar.

Syrran hade ringt mig flera gånger och hon var såklart vansinnig på KS.Hon ringde till flygplatsen och förklarade för dem vad som skett och att de måste leta upp mig och hjälpa mig.

Ja de hittade mig halvt avsvimmad i rullstolen….sen vet jag inte så exakt mer än att de fixade en säng som de la mig i. en tjej kom och väckte mig och körde mig till incheckningen och ombord på planet.Där skulle KS bokat två säten eftersom benet hela tiden skulle var i höjdläge. Men såklart var det inte så utan jag fick sitta med benet i luften och hålla det med andra armen…helt sjukt.

Ja sen kom syrran och hämtade mig i Visby så jag kunde komma hem och snabbt i säng.

Jag har såklart undrat varför jag blev så dålig efter operationen men inte fått något svar på det trots att jag frågat sköterskorna.Det klart jag undrar varför jag hela tiden kallsvettas,har huvudvärk och håller på att svimma????

Nu när jag äntligen kom hem så har jag googlat på nätet om ryggbedövningar………detta hittade jag direkt,taget från FASS.

Blodtrycksfall
I samband med att ryggbedövningen verkar är det vanligt att blodtrycket sjunker. Det gör att man kan känna sig illamående eller svimfärdig. Man får därför ofta ett läkemedel som höjer blodtrycket samtidigt som bedövningsmedlet, då brukar besvären utebli.
Huvudvärk
Efter en ryggbedövning kan man få en speciell typ av huvudvärk. Den kommer så fort man lyfter huvudet från kudden, och försvinner efter ett tag när man lägger sig ned igen. Det är framför allt yngre som får det och oftare kvinnor än män. Huvudvärken beror på att ryggmärgsvätska har läckt ut. För att undvika att det händer används en så tunn nål som möjligt. Huvudvärken kommer oftast 12-36 timmar efter att man fått ryggbedövningen och om värken inte går över trots att man dricker mycket och tar värktabletter, brukar man få behandling med medicin i dropp eller så kallad blood-patch. Blood-patch innebär att lite av ens eget blod sprutas in i epiduralrummet för att täta hålet i ryggmärgshinnan. Det brukar oftast lindra snabbt, men i enstaka fall kan behandligen behöva upprepas. Behandlingen kan bara göras av narkosläkare.

Man blir ju jäkligt förbannad över att inte få den enkla informationen av sjukvården!! Ska jag behöva Googla mig till dessa biverkningar och framför allt….ska jag skickas iväg med flyg på egen hand då jag både har packning och en status där jag är påväg att ramla ihop och svimma!?!?!

Vem som tagit DET beslutet att jag ska klara av att resa solo i det tillståndet kommer jag ta reda på.Hade det inte varit så att jag har en syster som har skinn på näsan och vet vilka trådar hon ska rycka i så hade jag nog fortfarande suttit i en rullstol på Bromma….;-)

Återigen….

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk!!

Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera