Vad ska brottet kallas…

Vi kom i diskussion i en fråga härom dagen,jag och ett par kollegor sen tidigare. Frågan var att man kallar våldsbrott mot kvinnor för ”relationsbrott-familjetragedi-lägenhetsbråk” istället för mord,våldtäkt och misshandel.

Den största boven är väl medierna som gärna vill vrida på saker och ting och alltid strävar efter att suga till sig läsare.

Jag vet inte vad det skulle göra för skillnad för då man kommer till åtal är det just mord,våldtäkt och misshandel man blir åtalad för?!?

Skulle det förringa kvinnan för att man kallar det för familjetragedi eller relationsbrott?  Brottet har ju skett i en relation eller i familjen?!?

Samhället har ju på egen hand ställt kvinnan i ett eget fack genom att skapa ett brott för henne….kvinnofridskränkning. Det är ju på grund av att man ska kunna straffa gärningsmannen/kvinnan  på ett hårdare sätt än om han/hon bara blev åtalad för misshandel.

I och med att kvinnan fått ett ”eget” brott som bygger på en relation så ligger det nära till hands att medierna skriver ”relationsbrott-familjedrama-lägenhetsbråk”. Det gäller nog att samhället och rättsväsendet bestämmer sig. Ska vi särskilja kvinnan med ett ”eget” brott eller är det bättre att INTE särskilja och återigen införa ”vanliga” brott?!?

Ja inte vet jag vad som är rätt och vad som minskar brottens förekomst eller kvinnans utsatthet…..tror knappast det handlar om vad vi kallar det,snarare hur vi hanterar det.

Det här inlägget postades i Westyarnhillside info. Bokmärk permalänken.

Kommentera